Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Lokomotive 320 van Marrumer IJzeren Spoorweg Maatschappij

Martijn Haman

AntriebsartDiesel-elektrisch
HerstellerWerkspoor, Amsterdam
TypSik
Fabrik Nr.781
Baujahr1940
Spurweite1435 mm
StandortMarrum
Betriebsfähigkeit.ja
Gewicht21 ton
Länge über die Puffer7,22 m
AchsfolgeBo
Leistung85 PS (62,5 kW)
Höchstgeschwindigkeit60 km/h
Antrieb

Diesel-electrisch (dieselmotor: Stork Ricardo C 153, electrische uitrusting: Heemaf)

Urspr. EigentümerNederlandse Spoorwegen (NS), Strukton
      
This text is not yet available in English

De 320 kwam in april 2001 vanuit Strukton bij de STAR, in een vrij goede technische toestand maar met enige schade aan de motorhuif als gevolg van een ontsporing te Onnen in de jaren '90. Deze Sik kreeg in eerste instantie standplaats Veendam (voor rangeerwerk), en werd als gevolg daarvan relatief weinig ingezet. In 2004 kwam de Sik naar Stadskanaal, omdat inmiddels een van de andere Sikken voor onderhoud aan de kant was gezet. Eind 2005 kreeg de 320 motoronderhoud, daarna was de 320 weer volledig beschikbaar en werd ook samen met de andere Sikken ingezet.

De 320 was particulier eigendom en in bruikleen bij de STAR. Omdat inmiddels minder materieel nodig was is besloten de 320 in de zomer van 2012 terug te laten keren naar zijn eigenaar. Eerst is de 320 echter nog gebruikt om het Truckstarfestival in Assen en de Oldtimershow in Ruinerwold op te luisteren en de aandacht op de STAR te vestigen.

Op 25 augustus 2012 is de SIk bij het voormalige NFLS-station Morra-Lioessens geplaatst. Later is de Sik verhuisd naar station Marrum en aldaar ook weer (deels) in de poude NS-kleurstelling geschilderd.

Daten verwalted durch:
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.