Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Topobjekten von de Gelderse Smalspoor Stichting (GSS)

GSS loc 55 vlak na de restauratie. (c) Robin Jansen

Deze loc van het merk LKM (type NS2f) uit 1955 is bijzonder omdat dit de enige bedrijfsvaardige loc van dit type in Nederland is. Ook bijzonder is dat dit slechts één van de weinig loc's van dit type is die voor 700mm spoor is gebouwd (normaal 600mm). De Gelderse Smalspoor Stichting (GSS) te Heteren heeft deze van oorsprong Oost Duitse loc in 2008 aan de collectie kunnen toevoegen en direct daarna is met de restauratie begonnen.

Ondanks het grote formaat is dit een erg soepele en praktische loc. Daardoor wordt de loc bij de GSS vaak gebruikt voor het rijden van personen- of werktreinen.

Voor meer informatie over de GSS kijk onder het kopje 'Industrieële smalspoormusea' of direct op de GSS website: www.smalspoor.nl

(c) Rogier Bennebroek

Deze Diema loc van het type DS14 heeft jarenlang lange turftreinen getrokken voor de Purit Mij in Klazienaveen, voordat deze loc terecht kwam bij de Gelderse Smalspoor Stichting (GSS) te Heteren.

In 2000 is deze loc uitgeleend aan steenfabriek 'Randwijk' in verband met een defect aan de dieselloc van de fabriek. Hier werd de loc dagelijks gebruikt voor het aanvoer van klei op de manier zoals dat tot in de jaren 80 gebruikelijk was in Nederland. Daarmee is deze loc de laatste actieve smalspoorloc voor de aanvoer van klei in de Nederlandse grofkeramische industrie.

Sinds 2005 is de GSS gehuisvest op het terrein van steenfabriek 'Randwijk' en bezig met het opbouwen van een smalspoormuseum wat in het teken staat van de baksteenfabricage. Deze Diema loc is daamee dus te zien op de authentieke locatie.

Voor meer informatie over de GSS kijk onder het kopje: 'Industrieële smalspoormusea' of direct op de GSS website www.smalspoor.nl