Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Topobjekten von der Stoomtrein Katwijk Leiden

Loc 13 van de Stoomtrein Valkenburgse Meer / Nationaal Smalspoormuseum (c) Allard Rogier van Ravesteijn

Aan het eind van de 18e eeuw brak voor Nederland het stoomtramtijdperk aan. Vele kilometers stoomtramlijn werden aangelegd en het oosten van Gelderland was geen uitzondering hierop.

Echter, waar in de meeste regio's werd gekozen voor meterspoor of normaalspoor werd in Oost Gelderland gekozen voor smaller spoor, en wel het 750mm spoor. Dit spoor werd, op een enkele uitzondering na, voor alle stoomtramwegen in Oost-Gelderland gebruikt.

Helaas kwamen veel van de Stoomtramwegen in Oost-Gelderland in de twintiger jaren van de vorig eeuw in de financiële problemen, en daarom werden, onder druk van de overheid, alle lijnen samengevoegd onder de noemer Geldersche Tramweg Maatschappij, een bedrijf dat pas in 1957 de laatste smalspoorlijn opheft.

De locomotief die de laatste ritten met stoom heeft gereden op het traject Doetinchem-Doesburg is bewaard gebleven bij het Nationaal Smalspoormuseum te Valkenburg, Zuid-Holland, samen met een goederenwagon en een rijtuig.

(c) Allard Rogier van Ravesteijn

Stoomlok Sandra van de Stoomtrein Valkenburgse Meer is een fraai behouden voorbeeld van een kleine (20PK) smalspoorlocomotief zoals er velen in Nederland rond hebben gereden.

De locomotief is op dit ogenblik rijvaardig te bewonderen in Valkenburg, Zuid-Holland bij het Nationaal Smalspoormuseum.

De locomotief is terecht opgenomen in het Nationaal Register Railmonumenten.