Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Museum Buurtspoorweg (MBS)

Foto copyright MBS

Founded in 21 februari 1967
Gauge     1435 mm
Track length 7 Km
Homepage Homepage for MBS (externe link)
  Fahrplan von MBS (externe link)
Adresses Stationsstraat 3
7481 JA Haaksbergen
Telefoon 053-5721516
info@museumbuurtspoorweg.nl
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verf├╝gbar

Museum Buurtspoorweg, officieel geregistreerd museum, bezit de lokaalspoorlijn Haaksbergen-Boekelo uit 1884 met gebouwen en outillage alsmede een belangwekkende collectie (stoom)locomotieven en historisch (lokaal)spoorwegmaterieel uit Nederland en daarbuiten met bijbehorende attributen en documentatie en tracht deze verzameling nog verder uit te breiden. Een enthousiast team, bestaande uit enkele vaste krachten en een groot aantal vrijwilligers houdt hiermee een museaal plattelands lokaalspoorwegbedrijf in het Nederlands-Duitse grensgebied op authentieke wijze in stand. Hiertoe wordt de historische lokaalspoorlijn in eigen beheer geëxploiteerd met personen- en goederentreinen op een wijze zoals dat sinds het in werking treden van de lokaalspoorwegwet in 1878 tot aan de concessie- en eigendomsoverdracht aan MBS in de 80-er jaren in de Nederlandse grensstreek gebruikelijk was, waarmee tevens een aantal oude technieken, ambachten, procedures en gebruiken levend wordt gehouden. Museum Buurtspoorweg baseert zich bij dit alles mede op eigen onderzoek naar de collectie, naar de geschiedenis van de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij, het lokale en regionale spoorwegverkeer in m.n. het Euregiogebied en op alles wat daarmee direct verband houdt en stelt de collectiestukken die niet in de actieve presentatie betrokken (kunnen) worden tentoon. Kortom, Museum Buurtspoorweg streeft ernaar haar bezoekers op toegankelijke wijze in verschillende tijdsfragmenten een compleet lokaalspoorbedrijf uit vervlogen tijden te laten (her)beleven.

Op 21 februari 1967 werd de stichting Museum Buurtspoorweg (MBS) opgericht. MBS begon in 1971 met het rijden van historische lokaaltreinen tussen Haaksbergen en Enschede. In 1975 werd de A35 aangelegd die een onderbreking en opbraak van de lijn tussen Boekelo en Enschede noodzakelijk maakte. Sindsdien is de MBS afgesneden van het landelijke spoorwegnet. De lijn heeft nu een rijdbare lengte van 7 km en is eigendom van MBS.

Niet alleen beheert MBS een grote collectie rollend materieel, ook streeft zij ernaar om de totale sfeer uit te ademen van vroeger tijden. MBS bezit een grote locloods, draaischijf, werkplaats, voetbrug en station met goederenloods in Haaksbergen. In Boekelo staat een grote museumloods waarin veel nog te restaureren materieel staat en die ook gebruikt wordt voor exposities en andere MBS-evenementen. Tussen Haaksbergen en Boekelo ligt de halte Zoutindustrie. Het voormalige terrein van de zoutfabriek zal in de toekomst mogelijk opnieuw een toeristische bestemming krijgen.

De NMLD MBS-database wordt door Museum Buurtspoorweg ook gebruikt op hun homepage. De database omvat alle railvoertuigen van MBS.

Data maintained by:
Michel Dispa, email: dispa(a)hetnet.nl
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure