Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Stoom Stichting Nederland (SSN)

1

23
Founded in 1976
Gauge     1435 mm
Homepage Homepage for SSN (externe link)
  Fahrplan von SSN (externe link)
Adresses Postadres :
Stoom Stichting Nederland
Postbus 2968
NL 3000 CZ ROTTERDAM

Depotadres:
Bosdreef 75
NL 3062 CA ROTTERDAM
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verf├╝gbar

We schrijven 1976, het geboorte jaar van de Stoomstichting Nederland. Oorspronkelijk was het de bedoeling om een museumspoorlijn te exploiteren en tevens enkele hoofdlijn excursies per jaar te organiseren. Voor dit doel werden van de Deutsche Bundesbahn de 23 023 en de 01 1075 ( destijds nog 012 075-8 ). Waarbij de 23 023 de eerste jaren het gezicht vormde van de SSN.


Overigens was de SSN in den beginne niet spoorgebonden, het beheerde en restaureerde ook andere stoom aangedreven objecten als een heuse stoomsleepboot “Finland”. Aan het eind van de jaren 1970 werd het strategische besluit genomen om de collectie alleen te beperken tot stoom aangedreven, spoor gebonden voertuigen.


De SSN heeft een mooie collectie van voertuigen, zij het overwegend niet van Nederlandse oorsprong, opgebouwd. Wel moet aangemerkt worden dat alle, bij de SSN bewaard gebleven, stoomlocomotieven buitenbeentjes zijn! Van de sierlijke 01 1075 die na een doornroosje slaap van 20 jaar werd gerevisserd en waarvan er slechts een aantal bewaard zijn gebleven, tot het mannetje van alles, de 41 105. Ook het naoorlogse stoomlocomotief ontwerp komt bij de SSN ruim aanbod, vertegenwoordigd door de 23 023, en de enige, uit haar soort overgebleven: 65 018. In combinatie met de vooroorlogse Belgische rijtuigen, waar u nog lekker kunt wegzakken in de pluche banken, genieten van comfort en romantiek, zoals dat vroeger normaal was op exprestrein routes. Zeker een verademing, waneer de SSN trein onderweg is op Nederlandse en Internationale hoofdlijnsporen.


Ook kunt u het museum depot bezoeken waardoor u een goed beeld krijgt van een spoorbedrijf, gerund door vrijwilligers en van alle werkzaamheden die uitgevoerd worden om deze prachtige machines te bewaren in bedrijfsvaardige vorm voor het nageslacht.


De SSN organiseert diverse, vooraf gepubliceerde, ritten op jaarbasis, ook wordt ze ingezet voor, niet voor het publiek toegankelijke, besloten ritten voor derden.


De SSN werkplaats is volledige gecertificeerd door Prorail, en al het materieel voldoen aan Nederlandse en Duitse ( Eisenbahn Bundes Amt ) eisen, waardoor onbeperkt toegang op het hoofdlijnnet van beider landen.

Data maintained by:
Tim Goorman, email: timgoorman(a)gmail.com
Rick Bergsma, email: Rick.Bergsma (a) stoomstichting.nl
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure