Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Historical railways in Belgium

De Vereniging 'Stoomtrein Dendermonde-Puurs - Belgische Vrienden van de Stoomlocomotief' huurt van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (N.M.B.S.) de 14 kilometer lange enkelsporige spoorlijn Dendermonde-Puurs. In Baasrode-Noord bevindt zich het rollend materieel van de vereniging en de B.V.S.-boekenshop.
De 'Chemin de Fer à Vapeur des 3 Valées' (Stoomtrein der drie valleien) is de beheerder van de spoorlijn Mariembourg-Treignes en van een eigen Spoorwegmuseum. Het belangrijkste en meest essentiële in het museum zijn uiteraard de verschillende stoom-, diesel- en elektrische locomotieven, de spoorauto’s, de rijtuigen en wagons die voor het merendeel eigendom zijn van de vereniging of van de leden van de Stoomtrein der drie Valleien. Andere objecten behoren tot het NMBS–patrimonium of zijn eigend
Het Stoomcentrum Maldegem rijdt over de lijn 58 tussen Maldegem en Eeklo. In Maldegem bevindt zich het depot van de vereniging, een kleine Smalspoorbaan en het bioscooprijtuig waar op rijdagen filmvoorstellingen plaats vinden.
Het TSP beheert in het toenmalige depot van Saint-Ghislain een omvangrijk museumbestand aan materieel, wat ooit dienst gedaan heeft bij de NMBS. Daarnaast rijdt men pendeltreinen op lijn 128 (de Bocq-lijn) van Ciney naar Dorinne-Durnal, en als de lijn geheel hersteld is, zal er gereden worden tussen Ciney en Yvoir.
De Chemin de Fer du Bocq wordt sinds 1992 uitgebaat door de vzw Toerisme en SpoorPatrimonium die het mogelijk maakt om de vele charmes van deze magnifieke vallei tussen Ciney en Purnode (Yvoir) te ontdekken. De lijn werd tussen 1890 en 1907 gebouwd, werd voor het reizigersverkeer gesloten in 1960 en voor het goederenverkeer in 1983. De lijn werd terug in berijdbare toestand gebracht door gepassioneerde vrijwilligers. Vandaag de dag rijden gedurende de zomer treinen op deze pittoreske secundaire
Een museum dat onderdak biedt aan dertig voertuigen van de NMVB (Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen), een tramlijn die wordt geëxploiteerd door toegewijde vrijwilligers, met voertuigen die de geschiedenis weergeven van het grootste tramnet ter wereld ooit.
In the heart of the wonderful Ardenne, the pretty Val-de-l'Aisne, still unknown and unspoiled site, is gently sleeping. In a sometimes wild background, a nice meandering river runs along a small fogotten railway. Thanks to volunteers' efforts and the help of the direction of the Railway National Society, the old countryside railway is now awaking. In the small trains from the past, motortrains with open summer cars you can enjoy an unforgettable trip through the secret images of the Val-de-l'
De vzw Het kolenspoor heeft zijn thuisbasis op de geklasseerde stationssite van As, tevens toegangspoort tot het Nationaal Park De Hoge Kempen, vanwaar zij het traject Waterschei-As-Eisden toeristisch uitbaat.
De spoorlijn van Sprimont (CFS) is gevestigd op een gedeelte van de oude buurtspoorlijn Poulseur – Sprimont – Trooz.
Sinds 1981 heeft het museum als echte archeologische, industriële spoorlijn met 60 cm smalspoor, een hele collectie oud materiaal opgebouwd.