Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Locomotive 5 van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM)

1

Loc 5 na revisie © R. de Water

2
NameSHM 5 Enkhuizen
TractionSteam
ManufacturerSociété de La Meuse, Sclessin-Liège (B)
TypeIndustrielocomotief, La Meuse 32t
Works number3252
Year build1929
Gauge1435 mm
LocationHoorn
Ready for service?ja
Status NRRB
Weight32 ton
Total length7,7 m
ClassificationCn2t
Max. speed35 km/h
Traction details

Walschaert stoomverdeling

Orig. ownersNederlandse Stikstof Maatschappij te Sluiskil (NSMS)
Historical numbersNSMS 1, MBS 5
      
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verfügbar

Stoomlocomotief SHM 5 Enkhuizen

In 1929 bouwde Société de La Meuse (Sclessin-Liège, België) 1 industrielocomotief type 32t voor de Nederlandse Stikstof Maatschappij te Sluiskil (NSMS), alwaar de loc onder nummer 1 in dienst kwam. In totaal bouwde La Meuse 46 van dit type locomotieven.


De NSMS 1 is tot 1971 in dienst geweest waarna de loc buiten dienst is gesteld. De loc werd als eerste verworven door de Museum Buurt Spoorweg (MBS) alwaar de loc werd opgenomen in de collectie onder het nummer 5. In 1972 is de MBS 5 geruild met de Tramweg Stichting (TS) voor het 4-assige lokaalspoorrijtuig C405, nu in dienst als MBS C905. Hierdoor kwam de loc in bezit van de TS, welke de loc onderbracht bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM).


Bij de Museumstoomtram kwam de loc vanaf 1972 in dienst onder het (MBS) nummer 5 en kreeg de naam 'Sluiskil'. De SHM 5 wordt vooral gebruikt voor de zwaardere en lange Boottrams, waarvoor de loc zeer geschikt is. Tevens is de loc voorzien van trambuffers en koppelingen, waardoor deze ook dienst kan doen (zonder tussenkomst van koppelwagens) met de collectie historisch Nederlandse tramrijtuigen en goederenwagens. In combinatie met het trammaterieel is het een aparte verschijning, mede door de brede en 'logge' loc in combinatie met het smallere trammaterieel.


In 1991 onderging loc 5 een grote revisie in de werkplaats van de Museumstoomtram in Hoorn. Tijdens de revisie is alles nagekeken en waarnodig vervangen of gerepareerd, waarbij ook onder andere een geheel nieuw gebouwde ketel is geïnstalleerd. Tot 1999 was de SHM 5 bekent onder de naam 'Sluiskil', maar in dit jaar kwam daar verandering in. De loc werd omgedoopt tot de 'Enkhuizen', dit om de band met deze gemeente te benadrukken.

Geschiedenis

1929-1971    In dienst bij NSMS
1972    Verkocht aan MBS
1972    Geruild met TS, ondergebracht bij SHM
1991    Grote revisie inclusief vervangen van ketel
1999    Vanaf dit jaar draagt de loc de naam 'Enkhuizen'
2012   Revisie, nieuwe vlampijpen en waterbakken

 

Links

Data maintained by:
W. Adriaanse, email: wadriaanse1985(a)gmail.com
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure