Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Carriage 47 (C47) van Museum Buurtspoorweg (MBS)

Foto copyright F.H. Noordink

NameNMBS 96704 GCI
ManufacturerLes Ateliers du Roeulx, Le Roeulx , België
TypeGCI
Year build1909
Gauge1435 mm
LocationBoekelo
Ready for service?ja
Weight21,2 ton
Total length15,210 m
Classification3
Orig. ownersNMBS
Historical numbersNMBS 96704 / GCI 23007
      
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verfügbar

In 1885 werden bij de Belgische Staatsspoorwegen de drie-assige GC-rijtuigen geïntroduceerd. GC staat voor Grande Capacité. Men wilde meer reizigers vervoeren per rijtuig met minder eigen gewicht per rijtuig/reiziger en zonder dat daarbij de totale treinlengte vergroot werd (lengte van de perrons). Een rijtuig derde klasse bood plaats aan 96 reizigers (acht afdelingen met twee zitbanken voor zes personen) en werd verlicht met olielampen en verwarmd met stoofjes. Het treinpersoneel kon enkel via de treeplanken aan de buitenkant van de ene afdeling naar de andere om de biljetten te controleren. Dit was uiteraard een gevaarlijke onderneming. Daarom werd vanaf 1901 een vervolgserie als GCI-rijtuigen gebouwd (Grande Capacité et Intercirculation - Grote Capaciteit en Binnencirculatie). Via een gangpad kon de conducteur zich nu van coupé naar coupé begeven en via een overgangsbrug van het ene rijtuig naar het andere. Het aantal reguliere zitplaatsen werd daarbij gereduceerd tot 80.

De GCI's bleven bij de N.M.B.S. in dienst tot eind mei 1966. Daarna werden ze nog in reserve gehouden, ook voor de behoeften van de strijdkrachten, tot aan het begin van de 70er jaren. MBS heeft in 1974 drie derdeklas rijtuigen en een bijpassende bagagewagen (nr. 58) verworven. Door een materieelruil met de Duitse collega’s van de DHEF te Harpstedt  in 1998, kon de MBS-treinstam met een origineel AB-rijtuig (eerste en tweede klasse) gecompleteerd worden (nr. 49). Het materieel verkeert nog in volledig originele staat van begin 1900, slechts de olie-/ gasverlichting is in de loop der jaren omgebouwd naar elektrisch licht. De nummers 46, 47 en 48 worden ingezet in de treindienst, de nummers 49 en 58 zijn nog niet dienstvaardig en staan opgesteld in het Museumdepot te Boekelo. Ten behoeve van de onderdelenvoorziening is in 1991 een GCI-onderstel (MBS nr. 40) overgenomen van ons collega museumbedrijf te Goes.

Met de restauratie van rijtuig C 47 was reeds in de 70er jaren een begin gemaakt. Zo'n 40 jaar later is het rijtuig in de periode 2013-2015 met eigen middelen geheel gerestaureerd en is begin juli 2015 in dienst gesteld.

Data maintained by:
Michel Dispa, email: dispa(a)hetnet.nl
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure