Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Locomotive 1990 van the Stoomtrein Katwijk Leiden

TractionSteam
ManufacturerBerliner Maschinenfabrik A.G. vormals L. Schwartzkopff
TypeBrigadeloc
Works number6728
Year build1918
Gauge600 mm
Location
Ready for service?nee
ClassificationDn2t
Power70 HP (51,5 kW)
Max. speed20 km/h
Traction details

Klien Lindner assen

Orig. owners1918-192x Deutsche Heeresfeldbahn HFB 1990
192x-1998 Sena Sugar Estates, Marromeu (Mocambique) loc 7
1998-2014 Peter Court (priveverzamelaar) Warwickshire (GB) loc 7
2014 aan Stoomtrein Katwijk Leiden
      
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verf├╝gbar

Onder de smalspoorstoomlocomotieven mag de vierassige 'Brigade Lokomotive' (naar de Eisenbahn Brigade waarmee het Duitse leger haar spooractiviteiten begon) gerust een icoon worden genoemd. Er werden bijna 3000 van deze locomotieven gebouwd voor het Duitse leger die ze in de Eerste Wereldoorlog zowel aan het Oost- als aan het Westfront inzette.

Na de oorlog bleven ze vaak in de landen waar ze waren ingezet en bereikten onder meer vreedzame eigenaren soms hoge leeftijden. Er bleven veel locomotieven ongebruikt bij de locomotieffabrieken omdat het einde van de oorlog eerder kwam dan verwacht. Een aantal locomotieven kwam bij Nederlandse aannemers terecht, twee Brigadelocomotieven gingen na de Eerste wereldoorlog naar suikerfabriek Soekhodono op Java.

 

Onze locomotief ging begin jaren '20 naar de Portugese kolonie Mocambique en kwam daar terecht op een suikerfabriek. Een Engelse hobbyist wilde daar midden jaren '90 een stoomwals kopen maar kreeg te horen dat hij dan alles wat stoom was moest overnemen. Zo kwamen alle Brigadelocomotieven naar Engeland om van daar naar oander andere Nederland en Duitsland te verhuizen. De laatste Engelse eigenaar is de restauratie van de locomotief wel begonnen, maar maakte haar niet af. De locomotief is momenteel in delen uiteen.  Er zijn plannen haar op termijn bedrijfsvaardig te restaureren.

Links

www.heeresfeldbahn.de

Data maintained by:
Gerard de Graaf, email: gwdegraaf(a)hotmail.com
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure