Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van Museum steenfabriek de Werklust, Losser (MWL)

topobject topobject
Deze voormalige 'war flat', die in WO II in dienst is geweest bij het Engelse leger (War Department) is een van de topobjecten van de MWL. Gebouwd in 1943 door Cravens Railway Builders, Sheffield, England Carriage & Wagon Co Ltd. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw heeft het Autotron in Rosmalen een aantal van deze rongenwagens gekocht bij smalspoorhandelaar Frateur te Boom (B) en deze door Oving van banken en een dak laten voorzien, zodat er een overdekt rijtuig voor 24 mensen ontstond. Daarbij is het rijtuig omgespoord van 600 mm naar 700 mm, waarbij de originele Hudson draaistellen/assen zijn vervangen door Oving draaistellen/assen. In Losser is de wagon teruggebouwd naar zijn oorspronkelijke bestemming als rongenwagen, maar nu voorzien van kopschotten.

 
Totaal 1997 objecten.