Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Loc 8 van Museum Buurtspoorweg (MBS)

1

Foto copyright Michel Dispa

234
Naam7853 / Tigerli / Navizence
TractievormStoom
FabrikantSchweizerische Lokomotiv- und Maschinenfabrik, Winterthur, Zwitserland
TypeTigerli
Fabrieksnummer2079
Bouwjaar1910
Spoorwijdte1435 mm
StandplaatsHaaksbergen
Bedrijfswaardigja
Gewicht33 ton
Lengte o/b8,715 m
AsindelingCn2t
Max. snelheid45 km/h
Oorspr.eigenaarsAlusuisse Chippis Zwitserland / Landesmuseum Baden-Württemberg te Mannheim
Hist. nummers7853 (fictief)
      

De loc werd in 1911 geleverd aan de aluminiumfabriek van Aluisuisse te Chippis (Zwitserland). Tot 1982 bleef de loc in gebruik als rangeermachine op de fabrieksterreinen van Alusuisse. Het Landesmuseum Baden-Würtenberg te Mannheim kon in 1982 een groot deel van het archief van Alusuisse overnemen voor haar museum. De stoomloc kregen ze erbij. De loc verhuisde naar Mannheim en werd zeer goed geconserveerd opgeborgen als reserve voor de andere stoomloc die men in het museum in gebruik heeft.


Deze stoomloc voldeed prima en de Zwitserse loc was eigenlijk overbodig. Vele onderhandelingen waren er echter voor nodig om de machine naar Haaksbergen te krijgen. Na enige jaren boekte de MBS succes en dankzij een financiële bijdrage van een sponsor kon de loc in 1996 van eigenaar verwisselen.


Deze loc is een soortgenoot van de NS7851 en NS7852, die kort na de oorlog dienst deden in Nederland. De locs deden in Nederland vooral dienst als rangeerloc te Rotterdam Feyenoord. Ook deze machines kwamen van oorsprong uit Zwitserland.

Links

Data beheerd door:
Michel Dispa, email: dispa(a)hetnet.nl
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.