Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Loc Laura-07 van Statisch materieel in Nederland

ZLSM

In bruikleen van de Miljoenenlijn - Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM)
 
NaamLaura
TractievormDiesel-mechanisch
FabrikantKlockner-Humboldt Deutz, Koln
TypeKS 55B
Fabrieksnummer55895
Bouwjaar1954
Spoorwijdte1435 mm
StandplaatsKerkrade
Bedrijfswaardignee
Gewicht14 ton
Lengte o/b5,73 m
AsindelingB
Vermogen55 PK (40,4 kW)
Max. snelheid14.5 km/h
Tractiedetails

Diesel-Mechanisch, hand geschakeld
Motor type: Deutz (KHD) Diesel A4 L514

Oorspr.eigenaarsOhler Eisenwerk, Laura Metaal Holding
Hist. nummersLok 1
      

Historie:

KHD bouwde voor de Tweede Wereldoorlog voornamelijk smalspoor Diesellocomotieven. Nadat KHD de locomotiefproductie na de Tweede Wereldoorlog hervatte, bouwde men pas vanaf 1953 normaalspoor Diesellocomotieven. De locomotieven van de eerste generatie waren allen machines met koppelstangen. De 'Ohler'-locomotief behoort dan ook tot de eerste generatie gestandaardiseerde loktypen die door KHD vanaf 1953 werden gebouwd. De type-aanduiding voor deze locomotief was KS 55 B en werd in grote aantallen gebouwd.

De donkergroen gekleurde locomotief bezit een 4-cilinder 50 pk luchtgekoelde viertakt dieselmotor van KHD type A4L 514.

Aan de motor is een mechanische versnellingsbak gekoppeld met vier versnellingen.

De maximale snelheid in de eerste versnelling is 3,4 km/h, in de tweede versnelling 5,4 km/h, in de derde versnelling 8,9 km/h en in de vierde versnelling 14,5 km/h.

Via een tandwieloverbrenging wordt vervolgens het achterste wielpaar aangedreven en via koppelstangen het voorste wielpaar.

Na de keuring bij KHD volgde de aankoop van de machine door het Ohler Eisenwerk, waarna deze het nummer 1 kreeg toebedeeld. Toen er in 1979 een extra Diesellocomotief werd aangeschaft werd Lok 1 gedegradeerd tot reserve exemplaar.

Van 1 januari 1976 tot 23 juli 1979 was Lok 1 buiten dienst wegens diverse technische problemen. Daarna werd de motor van Lok 2 ingebouwd in Lok 1, maar vanaf 3 augustus 1979 werd de machine wederom uit de dienst genomen. De lok werd tenslotte in 1987 verkocht aan Laura Metaal Holding.

De machine droeg bij Laura Metaal Holding geen nummer, maar bezat nog steeds de stalen fabrieksnummerplaten van de vorige eigenaar: 'Nr. 1, Auf Bundesbahn nicht zugelassen'.

Wel werd de locomotief in de boeken opgevoerd onder het machine nummer 61106. Het rangeerwerk bij Laura Metaal Holding werd steeds minder en tenslotte werd de machine overbodig. Het lokje werd in 1999 voor het laatst gebruikt.

Doelloos stond de machine al die tijd op een zijspoor van het fabrieksterrein samen met een platte twee- assige wagen (het laatste overblijfsel van het goederenwagenpark van de voormalige mijn 'Julia') en uiteindelijk wilde Laura Metaal Holding van het lokje af.

Het hoofd van de technische dienst Laura Metaal Holding, wilde dat de locomotief werd bewaard voor het nageslacht en heeft uiteindelijk de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij benaderd om de machine op te komen halen.

Op 10 januari 2018 is de locomotief in bruikleen gegeven aan de Koempels van De Domaniale (Schacht Nulland). Per vrachtwagen werd de kleine loc vanuit Simpelveld naar het terrein van de voormalige Domaniale Mijn in Kerkrade getransporteerd.

Data beheerd door:
Thom Geerdink, email: Thom.Geerdink(a)ziggo.nl
Gerard de Graaf, email: gwdegraaf(a)hotmail.com
Marcel Buchholz, email: marcel.buchholz94(a)gmail.com
Tim Goorman, email: timgoorman(a)gmail.com
Rogier Bennebroek, email: rogier.bennebroek(a)nmld.nl
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.