Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Spoorijzer NV, Delft

In 1926 wordt de -uit J.C. Goudriaan's Industrie- en Export Maatschappij onstane- NV. Spoorwegmaterieel en IJzerconstructie opgericht. Een een jaar later wordt de naam Spoorijzer (SIJ) toegevoegd. Vanaf 1942 heet het bedrijf officieel Spoorijzer N.V..

Spoorijzer groeit (naast bijv. O&K en Oving) uit tot een van de grootste verhuurders van smalspoormaterieel in Nederland. Men verhuurd stoom- en dieselocomotieven, vele kipkarren en kilometers rails naar grote aannemerswerken. Huurloc's van Spoorijzer kan men herkennen aan het in grote witte letters aangebrachte 'SPOORIJZER DELFT' op tender of motorkap. Ook kipkarren werden zo beschilderd.

SIJ importeerde smalspoormaterieel zoals O&K stoomlocs en Deutz en Ruston diesellocomotieven en fabriceerde spoor, lorries, wagens en motorlocomotieven. Behalve naar het eigen verhuurpark en afnemers in Nederland word er veel materiaal geleverd naar voormalig Nederland Indie.

SIJ bouwt ook complete installaties. Zo is de voormalige smalspoorbaan van het Munitiecomplex te Alphen (Nbr.) door Spoorijzer aangelegd en van materieel voorzien.

Links
B├╝cher
Spoorijzer artikel van Henk Kolkman, verschenen in 'Op de Rails' 1997-9 en 1997-10
Advertentie uit boek Heidemij. ca. 1930
Archief AJB / Decauville Spoorweg Museum ~ Harskamp