Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Arthur Koppel Feld- und Industriebahnen, Berlin (D)

De jonge zakenman Arthur Koppel is een van de bezoekers van de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs. De door Decauville aangelegde smalspoorbaan over het tentoonstellingsterrein interesseerd hem zeer en hij ziet meteen mogelijkheden voor dergelijk opneembaar smalspoor voor de uitgestrekte landgoederen in Pruissen en Rusland.

Samen met koopman Benno Orenstein (1851-1926) richt Arthur Koppel (1851-1908) in 1876 de 'Orenstein & Koppel OHG' op. In een fabriek te Berlin-Schlachtensee bouwen ze uitrustingen voor Feldbahnen waaronder spoor, wissels allerhande lorries en wagens. Men levert ook smalspoorstoomlocomotieven. Deze zijn echter gefabriceerd door andere locomotiefbouwers als Krauss en Arnold Jung.

Ingegeven door zakelijke ontwikkelingen scheiden in 1885 zich de wegen van Orenstein en Koppel

Arthur neemt de buitenlandse vestigingen van O&K over en stort zich op de export. Arthur Koppel specialiseerd zich op de bouw van alle denkbere smalspoormaterialen en levert daarnaast ook wereldwijd complete smalspoorbanen en installaties die men zelf geheel ontwerpt en ter plekke aanlegt

Links
B├╝cher
O&K Dampflokomotiven Lieferverzeichnis 1892-1945, Bude Jr., 1978.
Afbeelding: Electrische spoorweg suikerfabriek bij Breda, gebouwd door A.Koppel ca. 1905. Uit: De Groote Cultures der Wereld, Elsevier, Amsterdam 1906.
Archief AJB / Decauville Spoorweg Museum ~ Harskamp