Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

O&K Montania, Nordhausen en O&K Luebecker Maschinenbau Gesellschafft LMG, Dordtmund (D)

O&K MONTANIA

Een zeer vroege fabrikant van motorlocomotieven was de Montania AG voorm. Gerlach & König te Nordhausen.

Deze fabriek bouwde al sinds 1907 motorlocs die door Orenstein & Koppel werden verkocht.

In 1912 wordt Montania overgenomen door O&K. Tot aan 1912 bouwde Montania al ruim 1200 locomotieven. De nieuwe naam luidde: "Orenstein & Koppel, Arthur Koppel, Maschinenfabrik Montania, Nordhausen" en vanaf 1916 "Orenstein & Koppel AG - Nordhausen".

In 1942 eindigd de locomotiefbouw in Nordhausen. Er worden in totaal bijna 10.000 locomotieven gebouwd. In 1942 verhuist de locbouw naar Praag waar nog jarenlang de loctypen MD gebouwd worden.

(info www.lokhersteller.de)

Zeer bekend zijn in Nederland de O&K locjes van het type RL1A en C. Ze kenmerken zich door hun hoekige motorkap. In de aannemerij en op steenfabrieken worden kleine motorlocomotieven dikwijls "montania's" of "montanies" genoemd, ongeacht door welke fabrikant zij zijn gebouwd. Er zijn er een aantal van behouden in diverse Nederlandse musea.

O&K - LMG, WERK DORDTMUND-DORSTFELD

West-Duitsland wordt vanaf 1949 weer de naam "Orenstein & Koppel AG" gebruikt nadat in de oorlog O&K was onteigend en de firmanaam was veranderd in MBA.

Na het samengaan met de Luebecker Maschinenbau AG LMAG wordt in 1950 de naam in "Orenstein-Koppel und Luebecker Maschinenbau AG" veranderd. In de fabriek te Dortmund-Dorstfeld bouwt men vanaf dan weer uitsluitend motorlocomotieven.

In 1981 wordt de laatste loc geleverd en eindigd een periode van locomotiefbouw bij Orenstein & Koppel van bijna 90 jaar.

(info www.lokhersteller.de)

Links
B├╝cher
Foto: Die Welt Der Eisenbahn, 1925
Archief AJB / Decauville Spoorweg Museum ~ Harskamp