Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Kipplore 209 - Geremd van das Decauville Spoorweg Museum - DSM

1

2
HerstellerDolberg, Berlin (D)
TypZware kipwagen, 1m3 inhoud, geremd
Baujahr1940 (ca.)
Spurweite600 mm
StandortDepot Lelystad
Betriebsfähigkeit.nee
Gewichtca. 1 ton
Achsfolge2
Urspr. EigentümerCarl Brangsch / Truemmerbahn Hamburg / Wedeler Feldbahn (D)
      
This text is not yet available in English

R. DOLBERG - ROSTOCK (BRD)


Dolberg is een van de eerste en bekendste Duitse 'Feldbahnfabriken'. Dolberg produceerde vanaf het eind van de 19e eeuw 'en masse' smalspoormaterieel en leverde dat in eerste instantie aan de Wirtschaftsbahnen (landbouw) en de turfindustrie.


TYPE


Onze kipwagen is in DIN (Deutsche Industrie Norm) uitvoering, bakinhoud 1m3, met automatische vastzetinrichting, met kruisversterking, met boksteunen, halfronde kipbeweging, met remwerk, de wielstellen zijn gemonteerd in rollenpotten. Waarschijnlijk gebouwd net voor de 2e wereldoorlog, maar geheel zeker is dit niet. Bijzonderheid is dat deze lorrie origineel is uitgevoerd met een remwerk dat tegenwoordig helaas ontbreekt.


GESCHIEDENIS


We weten dat deze lorrie afkomstig is van een grote duitse aanersbedrijf Carl Brangsch. De letters CB staan in de bak gelast. Brangsch zette na de tweede wereldoorlog al zijn materieel in op de zogenaamde 'Truemmerbahnen'. Deze smalspoornetten werden verlegd in de grote steden om de gigantische hopen puin weg te werken. Volgens bronnen in Duitsland heeft deze lorrie hoogstwaarschijnlijk dienst gedaan op de Truemmerbahn in Hamburg.

Na het failliet van de aannemer belandde de lorrie bij een steenfabriek waar zij gekocht werd door een duitse Feldbahnliefhebber die vervolgens het stuk weer aan ons verkocht.


HUIDIGE STAAT / TOEKOMSTPLANNEN / MUSEALE STATUS


De lorrie staat opgeborgen in een loods te Harskamp, helaas beroofd van al het remwerk.

Plan is de lorrie in haar huidige roestige staat en met provisorisch hersteld remwerk (waarvan we enige onderdelen hebben) tentoon te stellen in de nog te openen militaire smalspoorexpositie als Truemmerbahnlorrie vol met, en omgeven door puin.

Links

Daten verwalted durch:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.