Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Andere 952 - Bijzondere plateauwagen van das Decauville Spoorweg Museum - DSM

HerstellerGebr. Figee, Haarlem
TypLorrie voor vatentransport?
Baujahr1892
Spurweite500 mm
StandortDepot Lelystad
Betriebsfähigkeit.ja
Achsfolge2
      
This text is not yet available in English

FABRIKAAT


De Machinefabriek Gebr. Figee, Haarlem is een bekende fabrikant van kranen en installaties. Volgens een artikel aan de de hand van wijlen F. Ouwerkerk produceerde Figee vanaf 1879 draagbaar spoorwegmaterieel. Figee was daarmee een zeer vroege fabrikant als men bedenkt dat Decauville in 1875 voor het eerst draagbaar smalspoormaterieel ontwikkelde.


TYPE


Waarom en waarvoor deze lorrie geproduceerd heeft is niet duidelijk. Het gat in de vloer bied mooi plaats aan een houten vat maar of de lorrie speciaal gemaakt is vooor vatentransport is toch niet zeker.

De lorrie heeft aan de ene zijde een haak en aan de andere een oog zodat de lorrie met dezelfde type lorries gekoppeld kon worden. De overstekende laadvloer maakt dit echter weer onmogelijk.

De ietwat vreemde constructie van de lorrie levert dus nog steeds vragen op....


GESCHIEDENIS


De lorrie was in gebruik bij een pannenfabriek in het noorden des lands. Ze was daar voorzien van een laadvloer. Waar de wagen oorspronkelijk heeft gereden is niet duidelijk. Dat de lorrie zeer oud is maakt het in de wielen ingegoten jaartal 1892 duidelijk. In het verleden heeft een omsporing van 600 naar 500 mm plaatsgevonden en is een wielstel vervangen.


HUIDIGE STAAT


Hoewel vooral het hout op de lorrie door de tand des tijds is aangetast (ze is immers 114 jaar oud) is ze in een mooie expositiewaardige staat behouden. Het gebruik en de leeftijd zijn er prachtig vanaf te zien. Direct na verwerving is de later aangebrachte spaanplaten laadvloer voorzichtig verwijderd en is de lorrie schoongemaakt en geconserveerd.


MUSEALE STATUS


Deze unieke lorrie is voorzover bekend het enige bewaard gebleven exponent van de smalspoorproducten van Figee. Ze neemt een bijzondere plek in onze collectie in en staat geexposeerd in ons museum.

Daten verwalted durch:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.