Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Grubenwagen 901 - kolenwagen van das Decauville Spoorweg Museum - DSM

Herstelleronb.
TypNormale mijnwagen, gelast
Baujahr1950 (ca.)
Spurweite580 mm
StandortM.E.C., Dronten
Betriebsfähigkeit.nee
Achsfolge2
Urspr. EigentümerOranje Nassau 3, Heerlen / Fam. Boon, Hoensbroek
      
This text is not yet available in English

FABRIKANT


Vooralsnog onbekend. De firma Hovers te Tilburg bouwde dit soort mijnwagens in grote aantallen maar of dit een van hun producten is is niet bekend.


TYPE


Standaard mijnwagen van het modernere, gelaste type. De asstand van dit soort wagens is zeer klein en de wielen kunnen afzonderlijk van elkaar op de as draaien, dit om zeer scherpe bochten te kunnen nemen.


GESCHIEDENIS


De wagen is afkomstig van de Oranje Nassau III te Heerlerheide, Heerlen. De O.N. is in productie van 1917 tot 1973. De totale productie bedraagt 38.265.000 ton

De Oranje Nassau III ging met zijn 825 meter dieper dan enig andere van de ON-mijnen. De wagen heeft in deze gangen dus zijn kilometers gemaakt


De wagen werd gevonden op het internet, ze stond te koop op Marktplaats. De wagen stond bij een familie te Hoensbroek in de tuin gevuld met aarde en planten, iets wat je nogal eens tegen komt in het voormalige mijngebied in Limburg. Voor een zeer redelijk bedrag konden wij de mijnwagen overnemen, ook al omdat men het leuk vond dat de wagen in een museum belandde.


HUIDIGE STAAT / TOEKOMSTPLANNEN / MUSEALE STATUS


Omdat de wagen door de famillie Boon waarschijnlijk in het al eens opgeknapt was bleek een poetsbeurt met olie genoeg om een prachtige zwarte mijnwagen te verkrijgen. De staat is prima te noemen. Ze staat opgesteld in het museum onder een vitrine met allerlei mijnbouw-foto's en -voorwerpen. Ze is beladen met nootjes kolen. Eigenlijk is dit niet juist en moeten het zware brokken ruwe kool zijn maar het oogt voorlopig aardig. Vanwege de smalle bouw kon de wagen precies door de deur van het museumgebouwtje!

Links

Daten verwalted durch:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.