Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Andere 950/1 - Plateau Turfwagen van das Decauville Spoorweg Museum - DSM

1

2
Herstelleronb
TypZeer oude wagen, compleet met lengte houten rails met ijzer beslag (Inv.Nr. 950/2)
Baujahr1850 (ca.)
Spurweite350 mm
StandortM.E.C., Dronten
Betriebsfähigkeit.ja
Achsfolge2
Urspr. EigentümerParticuliere turfwinning (D)/ Wedeler Feldbahn (D)
      
This text is not yet available in English

FABRIKAAT


Onbekend. Het kan goed zijn dat dit een zelfbouwproduct betreft of dat het door een plaatselijke smid is vervaardigd. Er zijn er in ieder geval meerdere van gemaakt.


TYPE


Deze antieke plateau wagen voor vervoer van gestoken turfblokken is waarschijnlijk voor 1900 gebouwd. Een bron in Duitsland schat het bouwjaar van de wagen zelfs tussen 1800 en 1850.

De wagen heeft een behoorlijke lengte en grote asstand tegen voor- of achterover kippen. Meestal hebben smalspoorvoertuigen een zeer korte radstand, nodig voor het nemen van scherpe bochten maar in de gebruikte spoorbaan opgebouwd van houten spoorramen kwamen -naar we aannemen- geen scherpe bochten voor. De laadvloer is scharnierend gemaakt zodat de lading turf makkelijk kon worden gelost. Het is een zeer simpel, rudimentair doch fraai met oude technieken gemaakt voertuig.


GESCHIEDENIS


Volgens de vorige eigenaar -de Wedeler Feldbahn, Fredenbeck (D)- werd de wagen in een ver verleden gebruikt op een spoortje in een klein particulier turfveld. Vaak hadden boeren een eigen turfstekerijtje voor eigen gebruik. Zoals boven al vermeld bestond het spoor uit houten spoordelen. Ideaal in een zompig turfveld, licht en makkelijk op te nemen en te verplaatsen. Een aantal jaren geleden konden wij de wagen overnemen van de Wedeler Feldbahn.


HUIDIGE STAAT / TOEKOMSTPLANNEN / MUSEALE STATUS


De wagen is geheel in een prachtige authentieke staat, we hebben er na aankomst in Harskamp niets aan gedaan, het stof van de jaren zit er nog op. De wagen is meer dan 100 jaar oud en dat kun je zien! Helaas ontbrak de vloer. Uit zeer oude en vrijwel rotte planken hebben we een vloer gemaakt zodat vrijwel niet te zien is dat deze er niet origineel bijhoort. De set is een tastbaar document van een zeer vroeg en rudimentair smalspoorsysteem.

Daten verwalted durch:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.