Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Personenwagen NS RD 7659 van das Stichting Het Nederlands Spoorwegmuseum (SpM)

1

Foto: Thom Geerdink 21-06-2020

23
HerstellerFa J.J. Beijnes, Koninlijke Fabriek van Rijtuigen en Spoorwagens, Haarlem
TypPlan D / WRD
Baujahr1951
Spurweite1435 mm
StandortBlerick
Betriebsfähigkeit.nee
Gewicht48 ton
Länge über die Puffer22,500 m
Achsfolge2'2'
Höchstgeschwindigkeit140 km/h
Urspr. EigentümerNederlandse Spoorwegen (NS), Stoomstichting Nederland (SSN)
Historischen NummerRD 7659, 51 84 87-40 111-0
      
This text is not yet available in English

Het gecombineerde restauratie- en bagagerijtuig is in 1951 nieuw voor NS. De rijtuigtypes worden gecombineerd omdat zowel de individuele restauratierijtuigen als de bagagewagens een forse overcapaciteit hebben. Uit oogpunt van de exploitatie is een combinatie voordeliger.

Het gecombineerde rijtuig zet NS ook in voor internationaal vervoer. Aan boord bevinden zich een bar en een keuken. In de keuken is een kolenfornuis, een ijskast, een aanrecht en een bergruimte. In de restauratieruimte is plaats voor 15 reizigers. Verder heeft het rijtuig een conducteurafdeling, een telefooncel voor de draadloze treintelefoon (die er nooit is gekomen) en een ruimte voor een informatrice (die er evenmin heeft gezeten). In 1954 wordt de restauratieruimte vergroot tot 23 zitplaatsen. Dit gaat ten koste van de bar en de informatriceafdeling. De telefooncel blijft als lege, afgesloten ruimte bestaan. In het andere deel van het rijtuig is een grote afsluitbare bagageruimte.

Na jaren vertoeft te hebben in de opslag van het Spoorwegmuseum te Blerick is in 2019 begonnen met de restauratie van het rijtuig waardoor het in Juni 2020 weer te zien zal zijn als pronkstuk in de tentoonstelling 'Tosti’s, Truffels en Treinen'

Daten verwalted durch:
Thom Geerdink, email: Thom.Geerdink(a)ziggo.nl
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.