Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Personenwagen C 7032 van Stichting Stoomtrein Goes Borsele

HerstellerJ. J. Beijnes, Haarlem, Nederland
TypCd, derde klasse doorgangsrijtuig voor internationaal verkeer
Baujahr1904
Spurweite1435 mm
StandortGoes
Betriebsfähigkeit.nee
Status NRRA
Gewicht35,2 ton
Länge über die Puffer18,3 m
Achsfolge2'2'
Urspr. EigentümerHSM (Hollandse IJzeren SpoorwegMaatschappij), NS (Nederlandsche Spoorwegen)
Historischen NummerHSM 1852, NS C 7032
      
This text is not yet available in English

Het enige bewaarde HSM D-treinrijtuig is het rijtuig NS C7032, de voormalige HSM C1852. Het rijtuig maakt deel uit van een serie van drie, de NS C7031-7033, die in dienst werd gesteld in 1904 en is gebouwd door Beijnes in Haarlem. De C7032 ging als laatste van de serie buiten dienst in 1952. Vervolgens werd het rijtuig noodwoning aan de Cartesiusweg in Utrecht en daarna woning in Voorthuizen. De laatste eigenaar zaagde het rijtuig in twee delen, teneinde het vervoer van Utrecht naar Voorthuizen over de weg mogelijk te maken. Sinds 2013 is het rijtuig bij de SGB, waar het staat opgesteld op een Allan-wagen.

Het rijtuig beschikt over 8 coupés, die echter niet afzonderlijk zijn afgesloten door (schuif-)deuren. In totaal biedt het rijtuig 64 zitplaatsen. Opvallend zijn de treeplankjes onder elk afzonderlijk raam en de bijbehorende handgrepen. Een ander markant detail zijn de enigszins lompe waterbakken die bovenop de beide toiletten geplaatst zijn.

Het onderstel van het rijtuig is grotendeels van staal, met enkele houten dwarsbalken. De opbouw van het rijtuig is geheel van hout, met alleen stalen beplating. Het rijtuig dient voorzien te worden van draaistellen van het Engelse type, die echter niet aanwezig zijn.

Dit rijtuig heeft de A-status in het Nationaal Register Railmonumenten.

Daten verwalted durch:
Ralph van Meer, email: destoomtrein(a)home.nl
Steef Janssens, email:
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.