Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Museumspoorlijn STAR

Oprichting 1992
Spoorwijdte     1435 mm
Lengte traject 26 Km
Homepage Homepage van STAR (externe link)
  Dienstregeling van STAR (externe link)
Adressen Museumspoorlijn STAR
Stationsstraat 3
9503 AD Stadskanaal
Tel: (0599) 651890 (op werkdagen van 9-12 en tijdens rijdagen)
Fax: (0599) 653003

De Stichting Stadskanaal Rail (STAR) werd in 1992 opgericht met als doel de spoorlijn Veendam-Stadskanaal-Musselkanaal te behouden als industrieel monument van de Veenkoloniën, door middel van het rijden van een toeristische (stoom)treindienst.

In het voorjaar van 1994 arriveerde het eerste materieel: de stoomlocs Emma en Anna met vier rijtuigen, een gesloten goederenwagen en een verblijfs/werkwagen, allen overgenomen van de opgeheven Duitse museumspoorlijn VEHE. Met deze rijtuigen werden op 18 en 19 juni 1994 de eerste stoomritten gemaakt, getrokken door loc 4 van de MBS (wegens het vertraagd arriveren van de eigen stoomlocs).

Sinds 1995 rijdt Museumspoorlijn STAR, zoals de naam naar buiten toe is, volgens een jaarlijkse dienstregeling, de materieelcollectie is inmiddels sterk gegroeid evenals het aantal passagiers. Eind 2004 is, met behulp van diverse subsidiegevers, een groot project gestart waarbij o.a. de infrastructuur aan een grondige renovatie is onderworpen en het emplacement in Stadskanaal vergroot. Ook was een klein deel bestemd voor het renoveren van materieel. Mede door dit project kon de STAR verder groeien tot een volwaardige museumspoorlijn.

Meer informatie over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Museumspoorlijn STAR is te vinden op de homepage van de STAR (zie boven).

Data beheerd door:
Tim Goorman, email: timgoorman(a)gmail.com
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.