Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van Hoogovens Stoom IJmuiden (HSIJ)

topobject topobject
Stoomloc Tom, een Krupp locomotief van het type Hannibal werd in 1949 geleverd aan de RAG (Ruhrkohle AG) als loc D-22. De RAG D-22 heeft het daar tot 1974 uitgehouden, waarna ze (door het verlopen van de revisie termijn) terzijde werd gesteld en verkocht aan de toenmalige Hoogovens. Hier kwam ze, na revisie, indienst als KNHS 22 en kreeg de naam Tom.
Samen met locomotief 57 Bonne vormt zij het gezicht van Corus Stoom IJmuiden. Sinds 1999 vormt deze machine de ruggengraat van de stoomtreinexploitatie.
Ze staat bekend als een betrouwbare en makkelijke machine.

 
Totaal 1985 objecten.