Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van Museum Buurtspoorweg (MBS)

topobject topobject
Dit is met recht de trots van de MBS. De SS 657 is de oudste, in Nederland gebouwde, rijvaardige loc in ons land. De MBS kikker werd in 1901 gebouwd door de Machinefabriek Breda onder nummer 170.

In het begin van de vorige eeuw kreeg de Staatsspoorwegen behoefte aan sterkere rangeerlocomotieven. Men liet bij de Machinefabriek Breda 10 locomotieven bouwen. Door de Centrale werkplaatsen te Tilburg en Zwolle werden de vervolgseries. Men deelde de locomotieven in in de SS-serie 650-680.
De kleur van de locomotieven was gifgroen met een zwart-wit biezenpatroon op de tenderbakken, cilinders en achterzijde van het machinistenhuis. De locomotieven kregen al snel de bijnaam Kikker door het springerige gedrag tijdens het rijden. Bij de vorming van de Nederlandsche Spoorwegen in 1918 werd de serie in gedeeld in de NS-serie 8100.

 
Totaal 1832 objecten.