Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van het Decauville Spoorweg Museum - DSM

topobject topobject
DOLBERG GEREMDE KIPLORRIE ca. 1930

De kiplorie met 0.75m3 inhoud is uitgevoerd met een remwerk met spindelrem. In Nederland zijn deze lorries een bijzonderheid ook al omdat ze niet veel werden gebruikt in ons vrij heuvelloze land. Toch zijn er voorbeelden van het gebruik van dergelijke lorries. Het klooster Sint Ludwig in Vlodrop, die een Jung stoomloc inzette op een smalspoor van het kloosterterrein naar het station gebruikte dergelijke lorries omdat er heuvels in de lijn voorkwamen. Ook op de spoorbanen in voormalig Nederlands Indië kwamen ze wel voor.

 
Totaal 1770 objecten.