Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Generatorwagen 76110 van Hoogovens Stoom IJmuiden (HSIJ)

© Ebro de Wit

NaamEnergiewagen
FabrikantNydquist & Holm Aktiebolag te Trollhättan (onderstel)
CSY (opbouw)
TypeEnergiewagen
Bouwjaar1945, 1991
Spoorwijdte1435 mm
StandplaatsBeverwijk
Bedrijfswaardigja
Gewicht30.95 ton
Lengte o/b8,75 m
Asindeling2`2`
Max. snelheid120/120 km/h
Oorspr.eigenaarsNederlandse Spoorwegen
Hist. nummersNS T4710
NS 8084 974 1022-2
      

Na de komst van de 'Umbau rijtuigen' was de toenmalige generator wagen (een Dg met een kleine, door een VW kever motor aangedreven generator) niet meer in staat om de nieuwe rijtuigen te voeden. Deze voeding wordt gebruikt voor de verwarming van de rijtuigen, verlichting, omroepinstallatie en diverse horeca apparatuur. Besloten werd om op een, uit de gratie geraakte watertender, een nieuwe energiewagen te ontwerpen en te bouwen. Dit werd in 1991 in eigen beheer uit gevoerd.


De wagen is opgebouwd op basis van een tender afkomstig van de NS 4700 stoomlocomotief klasse. Na de ontstoming werden deze tenders gebruikt als water tenders voor de railslijptrein.1 van de 2 draaistellen is afkomstig van stoomlocomotieb NS 4003. (het mee gevoerde water werd gebruikt voor de koeling van de slijpstenen). Vervolgens gebruikte de Hoogovens de tender als externe watertenders voor hun stoomlocomotieven. De bodem (vloer) is vervaardigd uit 10 mm dik gepantserd staal, om de wagen meer gewicht te geven. De energiewagen heeft hetzelfde casco als de umbau-rijtuigen en vormt daardoor een geheel met de stam rijtuigen, tevens is ze voorzien van maximaal mogelijke geluidsisolatie, waardoor de ( in bedrijf zijnde ) energiewagen geen overlast vormt voor passagiers, medewerkers en omwonenden.1 afdeling is voorzien met DAF 1160 motor+ 200 kWh generator, daarnaast beschikt het rijtuig over een dienstafdeling.


In 2004 is ze voor revisie uit dienst geweest, maar maakt sinds 2005 weer deel uit van de vaste stam. Het rijtuig doet tevens ook dienst als instructierijtuig Railvervoer.


NB:

Wagennummer in tweede bezetting.

Data beheerd door:
Wytze Wijbenga, email: nmld_beheer_csy(a)xs4all.nl
Niels Groenendijk, email: Niels (a) ng-railways.nl
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.