Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Lokomotive 118 van das Decauville Spoorweg Museum - DSM

1

234
NahmeJean-Claude
AntriebsartDiesel
HerstellerMoës / S.A. Moteurs Moës, Waremme
Typ2AL
Fabrik Nr.13201171
Baujahr1935
Spurweite600 mm
StandortDronten
Betriebsfähigkeit.ja
Gewicht4,00 ton
AchsfolgeB
Antrieb
Urspr. Eigentümer1935 Framatec (Société Française des Matériels et Techniques Appliquées), Dinozé (F) / 1989 Frankfurter Feldbahn Museum, Frankfurt-Main (D) / 2019 A.Bongaards, Amsterdam
Historischen NummerD9 (Frankfurter Feldbahn Museum)
      
This text is not yet available in English

MOËS / S.A.MOTEURS MOËS, WAREMME (B)

Les Ateliers Moës Frères Waremme, opgericht in 1904 te Waremme,  houden zich bezig met het ontwerpen en de produceren  van verbrandingsmotoren. In eerste instantie benzinemotoren,  later ruwe oliemotoren van het semi-dieseltype, en in de jaren ’30 begint onder de naam Moës Diesel de ontwikkeling van de Moës twee- en  viertakt dieselmotoren.
De motoren vinden hun weg naar allerlei industrieën, de nijverheid en landbouw, groeves en kolenmijnen. De motoren worden gebruikt  als aandrijving van allerlei machines en voertuigen en als scheepsmotoren voor de binnenvaart en visserij. Daarnaast vervaardigde Moës een divers scala aan motorlocomotieven voor smal- en normaalspoor, voor zowel bovengronds als ondergronds gebruik in de aannemerij, (steen)industrie kolenmijnbouw.
Moës motoren werden met name verkocht in België, Frankrijk, Nederland, Italië, Afrika en Azië. In 1967 eindigt de actieve productie door Moës Diesel als het bedrijf verkocht wordt. Anno 2019 bestaat Moës Diesel nog steeds, het bedrijf legt zich toe op de handel in o.a. generatoren.
Voor een uitgebreide geschiedenis van Moës, een overzicht van haar producten en de complete Moës collectie van de Decauville Spoorweg Museum/Expo*Moës*M.E.C zie:

http://www.moteurs-moes.net 

Moës locomotief No. 13201171/1935 was sinds 1989 in het bezit van 3 medewerkers van het Frankfurter Feldbahn Museum had daar het nummer D9. Ineens stond de locotracteur eind 2018 te koop. Door snel handelen kon de locomotief voor de Expo Moës worden overgenomen. Men verkocht de locomotief wel met pijn in het hart, maar de opbrengst komt ten goede aan de restauratie van een stoomlocomotief. De medewerkers zijn wel erg blij dat de locomotief in de Expo Moës collectie terecht komt.

Van dit zeer zeldzame type Moës locomotief zijn slechts twee exemplaren bekend. Het andere exemplaar is bewaard bij de Franse musemlijn Tacot des Lacs in Frankrijk. Onze loc is oorspronkelijk afkomstig van de FRAMATEC staalfabriek in Dinozé, Frankrijk. Ze reed daar met ex Heeresfeldbahn wagens de staalproducten van de fabriek naar het station. De locomotief bezit daarom nog steeds Heeresfeldbahn koppelingen met extra koppelkettingen.

 

 

Links

Daten verwalted durch:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.