Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Lokomotive 119 van das Decauville Spoorweg Museum - DSM

1

23456
NahmeMonty
AntriebsartDiesel-mechanisch
HerstellerMoës / S.A. Moteurs Moës, Waremme
Typ2AL
Baujahr1940
Spurweite600 mm
StandortDronten
Betriebsfähigkeit.nee, revisie gepland
Gewicht3,40 ton
AchsfolgeB
Leistung20 PS (14,7 kW)
Antrieb
Urspr. EigentümerBedrijf …..? (B) / Frateur, Boom (?) (B) / Beekse Bergen, Hilvarenbeek / Autotron, Drunen / Industrieel Smalspoor Museum, Erica / A. Bongaards, Amsterdam
      
This text is not yet available in English

MOËS / S.A.MOTEURS MOËS, WAREMME (B)

Les Ateliers Moës Frères Waremme, opgericht in 1904 te Waremme,  houden zich bezig met het ontwerpen en de produceren  van verbrandingsmotoren. In eerste instantie benzinemotoren,  later ruwe oliemotoren van het semi-dieseltype, en in de jaren ’30 begint onder de naam Moës Diesel de ontwikkeling van de Moës twee- en  viertakt dieselmotoren.
De motoren vinden hun weg naar allerlei industrieën, de nijverheid en landbouw, groeves en kolenmijnen. De motoren worden gebruikt  als aandrijving van allerlei machines en voertuigen en als scheepsmotoren voor de binnenvaart en visserij. Daarnaast vervaardigde Moës een divers scala aan motorlocomotieven voor smal- en normaalspoor, voor zowel bovengronds als ondergronds gebruik in de aannemerij, (steen)industrie kolenmijnbouw.
Moës motoren werden met name verkocht in België, Frankrijk, Nederland, Italië, Afrika en Azië. In 1967 eindigt de actieve productie door Moës Diesel als het bedrijf verkocht wordt. Anno 2019 bestaat Moës Diesel nog steeds, het bedrijf legt zich toe op de handel in o.a. generatoren.
Voor een uitgebreide geschiedenis van Moës, een overzicht van haar producten en de complete Moës collectie van de Decauville Spoorweg Museum/Expo*Moës*M.E.C zie:

http://www.moteurs-moes.net 

TYPE

Het betreft een heel zeldzaam type Moës locomotief, nog slechts een andere locomotief van dit type is bekend. Net als onze locomotief NR. 118 uit Frankfurt is het een type 2AL, dus met een watergekoelde 2 takt, 2 cilinder A motor maar de locomotief is -op de motor na- verder volledig anders.

Een Moës fabrieksplaatje zit er niet (meer) op maar in de cilinderkop staat het bouwjaar 12-12-1940 ingegeslagen. Onder de verflaag is nog een naam te herkennen die op de frontplaat is geschilderd: MONTY

 

GESCHIEDENIS

De locomotief is overgenomen van het Industrieel Smalspoor Museum in Erica. Waar de locomotief in eerste instantie is ingezet is niet bekend. Na haar actieve carriere in deBelgische industrie beland de locomotief bij recreatiepark "De Beekse Bergen" in Hilvarenbeek bij Tilburg. Zeer waarschijnlijk is de locomotief samen met nog een aantal Moës locomotiefjes tweede hands door Frateur in Boom (B) geleverd. Waarschijnlijk Frateur bouwde ook rijtuigen voor de Beekse Bergen en bouwt een cabine op de 2AL.De treintjes werden ingezet voor een ritje voor bezoekers op een spoortje door een dennebos.

De locomotief en een aantal rijtuigen belanden vervolgens bij het Autotron in Drunen waar de 2AL in een grasveld wordt opgesteld. Van daar komt de locomotief in de collectie van het ISM terecht, wij hebben de loc in ruil verkregen en ze maakt nu permanent deel uit van de Expo Moës collectie.

Al een aantal jaar geleden hebben we twee originele Beekse Bergen rijtuigen kunnen overnemen van de museumsteenfabriek in Losser en daarmee kunnen we het originele Beekse Bergen treintje, ca. 40 jaar na dato weer samenvoegen.

 

MUSEUM MOTEURS MOËS

Het nieuw opgerichte Museum Moteurs Moës is onderdeel van het Decauville Spoorweg Museum en beheerd vanaf 2018 de unieke collectie Moës motoren en smalspoorlocomotieven van het DSM.  De collectie omvat op dit moment twaalf motorlocomotieven, drie stationaire motoren, een scheepsmotor, twee motorpompsets en een dieselmotor heimachine.  Naast de motoren en locomotieven is er ook een bescheiden, maar groeiende verzameling van historische gegevens, objecten, documenten en foto's die de geschiedenis en de producten van de Ateliers Moteurs Moës belichten. Ter ondersteuning van het museum en het verhaal is een website gemaak, zie de onderstaande link.
De MOËS collectie wordt de komende jaren tentoon gesteld in het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten onder de naam EXPO * MOËS * M.E.C.

 

 

Links

Daten verwalted durch:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.