Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Trailer GVB 731 van the Electrische Museumtramlijn Amsterdam

Foto: Wikimedia Commons

NameGrootbordes bijwagen
ManufacturerWerkspoor, Utrecht
Year build1914
Gauge1435 mm
LocationAmsterdam
Ready for service?ja
Weight6.700 Kg ton
Total length9,56 m
Classification2
Orig. ownersGTr, GVBA
Historical numbersGTr 731, GVBA 731
      
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verf├╝gbar

Dit aanhangrijtuig is gebouwd en in dienst gesteld in 1914 als onderdeel van de serie GTr 701 - 840. Zij werden "grootbordessers" genoemd naar de  ruimte op de balcons of bordessen. Bij aflevering waren deze aanhangrijtuigen voorzien van langsbanken.

In de jaren 1935 en 1941 werden alle "grootbordessers" voorzien van dwarsbanken. Het aantal zitplaatsen bleef gelijk maar het aantal staanplaatsen nam toe evenals het comfort.

Het aanhangrijtuig bood nu plaats aan 20 zittenden en 40 staande passagiers die nu reden in rijrichting in plaats van zijdelings. De klapraampjes werden voor de helft vastgezet en de andere helft werd vervangen door ventilatieroosters.

Vanaf 1932 werden alle trams van de Gemeente Tram voorzien van de nieuwe blauwe kleur. Dus ook de "grootbordessers" ( of "boldakkers" zoals het publiek ze noemde).

In 1968 werd het aanhangrijtuig buiten dienst gesteld en werd het aangewezen als museumrijtuig. Het is in 1999 gerestaureerd in de toestand  van 1938 met de hierboven beschreven wijzigingen.

Het aanhangrijtuig is eigendom van een particulier in bruikleen bij de EMA.

Links

Data maintained by:
Henk Boshuyzen, email: hjj.boshuyzen(a)gmail.com
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure